040 911 4505 heidi@kaikkikokee.fi

Omaperäisyys ja kiinnostavuus syntyvät kuvauksilla ja kertomuksilla! Persoonallinen teksti on yleensä kieliasultaan huoliteltua ja siinä on vain harkittuja sananvalintoja, eli teksti on selkeää, asiallista ja oikeakielistä.

Kaikista ärsyttävintä on minusta se, ettei osata kirjoittaa ilmiselviä yhdyssanoja yhteen. Myös Yle uutisoi elokuussa 2017, että erityisesti yhdyssanavirheet aikaansaavat someraivoa.

Usein sanotaan, että virheet ovat lisääntyneet, mutta ylipäätään kaiken tekstin määrä on lisääntynyt ja kirjoittajien joukko on laajempi ja monitaustaisempi kuin ennen, Sari Maamies Kotimaisten kielten keskuksesta toteaa.

Hänen mukaansa aikaisemmin kirjoituksiaan saivat julki vain kirjoittamaan tottuneet. Nykyisin on enemmän niitä, jotka eivät välitä kieliopista, vaan kirjoittavat niin kuin hyvältä tuntuu, välillä yhteen ja välillä erikseen.

Jokaisen olisi hyvä sisäistää yleisimmät oikeinkirjoitussäännöt, sillä toistuvat yhdyssanavirheet, epävarmuus alkukirjaimissa tai virkerakenteissa tekevät tekstin lukijalle raskaaksi. Vaikka lukija ymmärtäisi tai arvaisi, mitä kirjoittaja tarkoittaa, toistuvat virheet saavat lukijan empatiataidot koetukselle.

Kun lukijan kiinnostus tekstiä kohtaan vähenee, ja hän alkaa etsiä kilpailijoilta samanlaisia tuotteita. Näin yrityksen teksteihin pysähtynyttä potentiaalista asiakasta on vaikea saada enää palaamaan takaisin.

Jos ei hallitse suomen kielen oikeinkirjoitussääntöjä, olisi viisasta antaa kielenhuoltotyö ammattilaisen käsiin. Yritysviestinnässä varsinkin toistuvat kielivirheet kielivät tietämättömyydestä ja välinpitämättömyydestä ja voivat jopa antaa vaikutelman ammattitaidottomuudesta.

Kielenkorjaus ei ole kallis investointi, mutta voi tulla yritykselle kalliiksi.

Ethän huolla autoasikaan, jos et ole varma mitä teet. Autohuolto annetaan yleensä epäröimättä autoasentajalle, miksei sitten kielenhuoltotyötä kielen ammattilaisille? 

Kannattaa luottaa asiantuntijoihin, sillä menetettyä mainetta on yhtä vaikea ja kallis korjata kuin huonosti huollettua autoa!

LINKEDIN
Share
Visit Us
Follow Me
Tweet
SOCIALICON