040 911 4505 heidi@kaikkikokee.fi

Rupesin tutkimaan vuosien takaisia blogikirjoituksiani. Monet teksteistä ovat edelleen ajankohtaisia, ja toivottavasti niistä ovat monet saaneet apuakin. Ainakin sen perusteella voisi näin päätellä, että blogia on katsottu viikottain melkoisen aktiivisesti, jopa kymmeniä kertoja viikossa.

Blogger-blogini tarkoitus on ollut alun perin se, että olen halunnut kertoa MS-taudista ja erityisesti etuuksista, apukeinoista ja -välineistä ja muista vinkeistä ja kokeuksista. Asiat eivät ole paljon muuttuneet vuosien aikana. Sairastuneita on jopa enemmän, mahdollisesti paremman tekniikan ja lääketieteen kehittymisen takia. Digitalisaatio on apuna sekä diagnosoinnissa, tiedonhankinnassa että asioinnissa.

Mutta miksi nostan esiin vanhoja kirjoituksia ja kankeaa maksutonta blogiani uuden ja maksullisen blogini kustannuksella? Lisäksi samat asiat ovat edelleen tärkeitä minulle ja myös muille. loggerista on melko hankalaa löytää asioita, vaikka olenkin tehnyt blogiin jonkinlaisen hakemiston ja sivurakenteen. Käyn läpi tässä WordPress-blogissa aiempien tekstien sisältöä ja linkitän muihin kirjoituksiini.

Pyörätuolitanssista lasketteluun

Seuraavien linkkien kautta pääsee mm. pyörätuolitanssia ja muuta puuhaa käsitteleviin kirjoituksiin.

Pyörätuolitanssia
http://omitram.blogspot.fi/2016/09/tanssitranssi.html
http://omitram.blogspot.com/2016/01/tammileiri.html
http://omitram.blogspot.com/2015/02/pyoratuolitanssi.html

Melontaa ja bongausta kesällä 2016 http://omitram.blogspot.com/2016/09/luonto-voimauttaa.html 

Kelkkalaskettelua olen kokeillut vuodesta 2014 http://omitram.blogspot.com/2016/01/kelkkalaskettelu.html

Kokeilin pyörätuolimiekkailua MoveOulu-tapahtuman innoittamana elokuussa 2016.   http://omitram.blogspot.fi/2016/09/miekkailua.html

Marraskuussa 2016 Oulussa järjestettiin On the wheels -tapahtuma. Siellä esitellään pyörätuoliaktiviteetteja. Anu Kokkonen kirjoitti tapahtumasta kattavan selostuksen Oulun seudun neuroyhdistyksen blogissa:
https://osny.fi/blogi/esteeton-elamys 

Pyörätuolitanssista ja televisioesiintymisestäni olen kirjoittanut Kalevan blogissa https://blogit.kaleva.fi/wheelgirl/.
Hulahula Suomi -ohjelmasta ja minusta on vielä videoklippi Yle Areenassa  https://areena.yle.fi/1-4147345

Olemme pyörätuolitanssissa pre champion duo -sarjassa tanssiparini kanssa. Kävimme vuonna 2017 ja 2018 kilpailemassa Hollannin Cuijkissa, ja sen lisäksi olemme kilpailleet Suomi Openissa vuodesta 2016 alkaen, ja kilpailut järjestetään yleensä Helsingissä. Tanssiurheiluseuramme Stepping Out järjesti vuoden 2018 marraskuussa kilpailut myös Oulussa, ja lisää on luvassa tänä vuonna yhteistyössä Oulun Telemarkin kanssa.

Matkustelua eri paikkoihin eri tavoin

Olen koonnut matkustellessa eteen tulleita vinkkejä, esteitä ja niistä selviämisiä. Pyörätuolilla matkustavan täytyy olla pääosin yhteyksissä matkanjärjestäjään viimeistään 48 tuntia ennen matkaa. Oli kyseessä sitten juna tai lentokone. Tiedot ovat usein irrallisesti siellä täällä, ja siksi olen laittanut asioita tälle sivustolle. ”Miksi jokaisen pitää itse ottaa asioista selvää, jos joku on sen jo tehnyt?” on mottoni. Blogikirjoitukset kertovat kokemuksista pyörätuolin kanssa.

http://omitram.blogspot.com/2015/02/tenerife.html 

Kävimme lasten, siskoni perheen ja vanhempien kanssa viime talvena Teneriffalla ja vuotta aikaisemmin Gran Canarialla sekä Turkin Sidessä. Ehdottomasti esteettömämpi on Teneriffa. Helmikuussa 2016 olimme uudestaan Teneriffalla  http://omitram.blogspot.com/2016/05/tenerife-2016.html 

Rannalta raiteille

http://omitram.blogspot.com/2014/07/junalla-kesalla-2014.html
http://omitram.blogspot.fi/2013/08/junamatkustelua.html

Kirjoituksissa kerron omista kokemuksistani junalla matkustamisessa lasten ja pyörätuolin kanssa.

Junamatkakokemuksistani on myös uudempaa tarinaa tässä blogissa 
https://www.kaikkikokee.fi/lipunvaraajan-kokemuksia/

Blogi kertoo junamatkustelun ongelmista ja parannusehdotuksista pyörätuoliasiakkaan näkökulmasta. VR:llä on palveluja spesiaaliasiakkaille, mutta niistä tiedotetaan heikonlaisesti.

Sinipunavalkoisin siivin

http://omitram.blogspot.com/2013/09/lentomatkustelua.html

Kokemuksia on myös lentokoneessa matkustamisesta. Esimerkiksi avustamispyyntö kannattaa tehdä vähintään 48 tuntia ennen lähtöä. Myös lyhenteiden WCHR, WCHS ja WCHC merkitys on hyvä tietää: WCHR tarkoittaa, että pyörätuolia tarvitaan liikkumiseen lantoasemalla ja lentoasemalle. WCHS tarkoittaa, ettei pysty nousemaan portaita pitkin koneeseen mutta pystyy siirtymään itse istumapaikalleen, ja   WCHC-lyhenteellä asiakas pitää kantaa portaissa istumapaikalleen asti.

Wheelchair passengers are classified in three different ways:
WCHR – Passengers who can ascend and descend steps and move in the aircraft cabin but who require a wheelchair for distance to/from the aircraft
WCHS – Passengers who cannot ascend and descend steps, where the wheelchair is required to/from the aircraft and the passenger must be carried up/down the steps but is able to make their own way to/from cabin seat
WCHC – Passengers who are completely immobile and require a wheelchair to/from the aircraft and must be carried up/down the steps and to/from their cabin seat.

Ainakin Norwegianilla voi ilmoittaa helposti verkossa, missä määrin tarvitset pyörätuoliavustusta. Jos matkustaa oman pyörätuolinsa kanssa tai tarvitsee hieman apua siirtyessään lähtöselvityksestä lähtöportille, voi pyytää pyörätuoliavustusta verkossa tai asiakaspalvelun kautta.

Sähköpyörätuolin kanssa matkustavan on tehtävä varaus soittamalla asiakaspalveluun ja ilmoittamalla pyörätuolin mitat, jotta voidaan olla varmoja, että tuoli mahtuu lennolle.

Lisäksi tietyille lennoille voidaan hyväksyä vain rajoitettu määrä sähköpyörätuoleja, joten varaus on hyvä tehdä niin aikaisin kuin mahdollista. Jos pyörätuolin akku täytyy irrottaa kuljetuksen ajaksi, se on asetettava suojapakkaukseen ja otettava mukaan matkustamoon. Asiakkaan on hankittava akun suojapakkaus itse.

Pyörätuolista moottoripyörään

Toivoisin saavani kompaktin, kokoontaittuvan ja kevyen sähkömopon tai pyörätuolin mukaani moottoripyöräreissuillemme. Liikkuminen matkakohteessa on työlästä ja vaikeaa, ja siksi se ei kauheasti innosta, vaikka muihin paikkoihin tutustuminen olisi muuten mielenkiintoista. Olen kuullut, että tuollaisia on olemassa, mutta hinta hiukan mietityttää, vaikka sillä olisi käyttöä myös automatkoilla.

http://omitram.blogspot.com/2015/07/moottoripyorareissu-poriin.html 
http://omitram.blogspot.com/2015/08/moottoripyorareissu-osa-2-saariselka.html

Kesä 2015 ja yleensä viileät kesät ovat MS-tautia sairastavan unelma ja paratiisi. Lämpötilan pysytellessä alle hellelukemien oireet pysyivät heikkoina, joten moottoripyörällä matkustaminen ja muukin lomailu onnistui hyvin. Sitä hehkutetaan yllä olevissa teksteissä.

Kesäisestä moottoripyöräreissusta on tullut jo aika lailla tapa: kesällä 2016 kävimme Iskelmäfestivaaleilla Jämsässä ja majoituimme Jyväskylässä; kesällä 2017 matkan kohteena oli Lappeenranta ja Lappeefest. Joka vuosi olemme käyneet lisäksi elokuun Jytinöissä Saariselällä. Vuonna 2018 kävimme Saariselän jytinöiden lisäksi pikareissun Ylläksellä ja Levillä.

Loppusanat

Ensimmäisen yritykseni tästä blogikirjoituksesta onnistuin hävittämään puolessa vuorokaudessa. Tuostakin kokemuksesta oppineena olen tehnyt varakopioita varakopioistakin. Onneksi web- ja domainhotellissani on todella hyvä asiakaspalvelu ja vahingossa poistamani blogikirjoitus löytyi heidän varmuuskopioista ja saatiin pelastettua. Kiitos domainhotellin asiakaspalvelulle ja kiitos teille kaikille myötätunnosta, ystävät!

Nojatuolimatkustelu tai virtuaalimatka on nyt tehty. Toivottavasti viihdyit mukanani!

LINKEDIN
Share
Visit Us
Follow Me
Tweet
SOCIALICON